01-04-12

Evaluatie van de Volatiele Portefeuille op 1 april 2012

Deze evaluatie zal u straks kunnen vinden op http://www.mijnkapitaal.be/ na 18 uur.

De blog wordt weldra verwijderd.

 

Over MijnKapitaal (2).png

10:26 Gepost door Alfonds in 6.2. Volatiele portefeuille | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-03-12

De volatiele zet een stapje terug:

volatiele 001  afdruk.jpg

 

Ten opzichte van het begin van deze maand heeft onze “volatiele” portefeuille een stapje moeten terugzetten. Terwijl we stilaan evolueerden naar 5 % per jaar, gaan we nu precies terug naar zo’n 4 % per jaar.  Voor ons verder van ons doel af. Voor vele spaarders en beleggers eigenlijk een rendement om naar uit te kijken. Regelmatig krijg ik opmerkingen dat 4 % eerder een pover resultaat is: deze mensen hebben echter meestal over ’t hoofd gezien dat deze combinatie een totale kapitaalswaarborg heeft. Als er maar 25 % van de som in fondsen mag belegd worden, dan is 5 % op jaarbasis echt een rendement om trots op te zijn. We trachten dat streefdoel dan ook te halen.

Wie zijn er dan die grote “verliezers” ?  Zoals in de Gematigde portefeuille natuurlijk ook hier het fonds World Gold van Blackrock met meer dan 7 %. Ook World Mining van hetzelfde fondsenhuis laat ons danig in de steek en verliest bijna 5 %. Misschien zitten we wel teveel in dezelfde richting of grondstof met deze beide fondsen. Ook raad ik iedereen aan om minstens 10 fondsen in een portefeuille op te nemen: 5 zoals hier is echt veel te weinig.

Het fonds Templeton Asian Growth laat 0,19 vallen tegenover begin maart.

Dan is er nog een fonds dat terplaatse trappelt: Schroders Greater China: geen plus en geen min.

Het enige fonds dat een meerwaarde boekt, moeten we natuurlijk ook vermelden: Threadneedle European Smaller Cies met + 1,46 %. Dat enige fonds kan de balans echter niet alleen omhoog houden.

Ondertussen zien we aan de fondsenindexen dat het weer erg nerveus wordt op de beursvloeren. Tot vandaag ging het eerder naar beneden. Omdat Bernanke heeft gezegd dat hij aan de nulrente vasthoudt, lijkt de stemming vandaag weer positief te kleuren.

Hoe de stand gaat zijn op 1 april is vandaag nog moeilijk te zeggen. Wij laten ons echter niet opjagen en evalueren onze portefeuille maar eens om de 14 dagen: met fondsen moet dat zeker kunnen.

We kijken dan ook uit naar begin volgende week.

Tot dan, Al Fonds.

 

 

 

 

 

21:06 Gepost door Alfonds in 6.2. Volatiele portefeuille | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-03-12

De Volatiele doet zijn best

 

Volatiele 001.jpg

 

Voor deze evaluatie heeft de euro ons parten gespeeld. Zonder omzetting naar de euro zou onze meerwaarde nog veel groter zijn geweest. Klagen gaan we daar niet over doen want we hebben er zelf voor geopteerd bij de start. Toch stijgt onze hele combinatie met +0,32% en zo klimt ons jaarlijks rendement nog wat dichter naar de 5 % per jaar ( ons eigenlijke streefdoel voor deze combinatie met kapitaalswaarborg ).

De resultaten gaan nog niet allemaal in dezelfde richting en ook deze maal dienen we geen stoploss-drempels aan te passen: zeker een bewijs dat de problemen in de beurswereld nog niet opgelost zijn en zorgen voor de nodige nervositeit.

De twee sterkste cijfers komen allebei van hetzelfde fondsenhuis: Blackrock World Mining groeit in euro met +2,33 % en Blackrock World Gold met +2,37 %. European Smaller Companies van Threadneedle strandt op bijna 2 % meerwaarde ( +1,99 % ).

Dan heb je ook de fondsen die wat tegenwringen en de totale winst afzwakken: Schroders Greater China met een klein verlies ( - 0,48 % ) en Franklin Templeton Asian Growth laat -1,01 % liggen.

Tijdens de volgende evaluatie zullen we misschien ook al wat meer zicht krijgen op de afloop van de “Griekse tragedie”. Misschien tekent zich dan ook een meer duidelijke tendens af.

Vermits ik ook mijn cijfers ga updaten bij het begin van het tweede kwartaal, is het dan misschien ook de moment om aan de hand van die cijfers eens gaan te kijken of we misschien geen veranderingen moeten aanbrengen aan de combinatie.

Ondertussen kijken we uit naar midden maart en de komende lente ?

Tot dan, Al Fonds.

 

21:45 Gepost door Alfonds in 6.2. Volatiele portefeuille | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende