22-01-12

Men is nooit te oud om te leren

Om mijn kwartaalselectie op te maken, keek ik vroeger uiteraard naar het potentieel van de fondsen. In stierenmarkten leidt dat regelrecht naar fikse winsten. In berenmarkten heb je echter geen bescherming tegen de verliezen. Dat zie je in de selectie van begin vorig jaar die tegen een verlies van bijna 16  % aankijkt. Geen nood, dat zet zich waarschjnlijk weer recht bij de volgende hausse, maar aangenaam is anders.

Omdat we nu toch al kort na mekaar enkele crisissen hebben meegemaakt en het einde misschien nog niet in zicht is, heb ik de beslissing genomen om in de toekomst zeker de volatiliteit van een fonds te laten meetellen in de selectie. Bekijk de volatiliteit als de afwijking die je mag hebben op een landkaart bij de bepaling van je einddoel. Met een kleine afwijking kom je nog wel terecht in de stad die je voorzag. Bij een grote afwijking kan je wel eens in een andere stad eindigen...

Een manier van selecteren is één ding. Kijken of ze beter is dan de vorige, neemt meestal wel wat maanden in beslag. Daarom heb ik aan de hand van backup-cijfers met de nieuwe formule gaan berekenen welke fondsen er in de selectie zouden terecht gekomen zijn begin 2011. Misschien flauw om een selectie te maken voor het verleden maar het geeft ons snel een signaal en een mogelijkheid tot controle op de cijfers. Beide selecties naast of onder mekaar geven ons ook in de toekomst zicht op de te verkiezen selectie: nemen we grotere verliezen voor lief met fondsen met een erg hoog potentieel ( dus met mogelijks grote omwegen ) of kiezen we eerder voor fondsen met meer zekerheid die recht op hun doel afgaan. De toekomst zal het uitwijzen.

In ieder geval geeft de eerste evaluatie mij een resultaat waar ik erg mee tevreden ben na een jaar als 2011. Met een gemengde portefeuille verslaan we in ieder geval op die manier de beide indexen. Als signaal kan dat tellen. 

Selectie jan 2011.jpg

14:40 Gepost door Alfonds in 9.1. Aanraders 2011 01 01 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.