05-03-12

De Gematigde gaat rustig door

gematigde 001.jpg

20:18 Gepost door Alfonds in 6.1. Gematigde portefeuille | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Zeer gewaardeerde belegger. Uw ervaring en kennis juich ik ten zeerste toe. 2011 was zeker geen fraai jaar, maar de grote klap in 2008 en 2009 heeft u wel fraai omzeild: u bent op een laag punt ingestapt hetgeen de forse rendementen deels verklaart. Ook de goudprijs is tot buitenproporties gegroeid. Het herstel van de door u gekochte fondsen is dermate steil verlopen, dat de tik in 2011 doorstaan werd. Enig geluk met de zwakke EURO mag u niet ontzegd worden. Hulde valt u in alle oprechtheid toe! Ik waag echter te betwijfelen of dit rendement voor velen onbereikbaar zou zijn.
Wat u er niet bij vermeld, en wellicht vergis ik mij volledig, is de totale TER van uw fondsbeheerders en de nodige inflatiecorretie en belastingheffing. Een kniesoor die daarover maalt, toch ? Zoals een vermaard belegger ooit eens zei: return on investment doesn't come cheap, but at a risk. U durft !!

Gepost door: Stijn | 05-03-12

Reageren op dit commentaar

Toch een woordje uitleg want er zijn wel enkele zaken die je in hun volledige context moet bekijken: Ik ben met deze combinatie begonnen op een moment dat de meeste spaarders en beleggers totaal geen fondsen wilden aankopen en men het spaarboekje aanzag als de enig zaligmakende oplossing. Als je het woord aandeel liet vallen, waren er mensen die op de vlucht sloegen. Ik ben dus niets gaan ontwijken. Eigenlijk ben ik regelrecht in de aanval gegaan want mijn doelstelling bestond er juist in om aan te tonen dat je zonder risico op kapitaalverlies toch een beter rendement kon halen. Een beter rendement dat absoluut nodig is om de inflatie op te vangen of je eindigt als een armoezaaier.
Mijn combinatie had en heeft een 100% kapitaalswaarborg en als je het rendement evalueert dan dien je dus zeker met die structuur rekening te houden. Een combinatie zonder kapitaalswaarborg onder een andere rubriek haalt inderdaad ( met meer risico ? ) een veel hoger ( meer dan het dubbele ) rendement. Die keuze moet ieder echter voor zich maken.
Dan de TER of de kostenratio: ik selecteer mijn fondsen op het rendement dat ze op regelmatige basis behalen. Een fonds met te hoge kosten gaat zichzelf dus automatisch uitsluiten want kosten gaan toch ten koste van het rendement. Ik weet dat vele adviseurs enkel en alleen schermen met de vermelding dat indextrackers veel minder kosten aanrekenen en daarom beter zouden zijn. Mijn selectiesysteem bewijst in feite het tegenovergestelde: de goede fondsen ( waar de kosten niet weggefilterd zijn ) halen veel betere resultaten dan een aantal zuivere indexen ( waar de kosten nog moeten toegevoegd worden). Vele ETF-fanaten gaan dit niet graag horen maar een bewijs voor hun gelijk hebben ze niet. Als je de goede fondsen kiest, heb ik dat bewijs wel. Voorspellen kan ik niet, kwaliteitsfondsen selecteren wel.

Gepost door: Al Fonds | 06-03-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.