17-03-12

Iets belangrijk om te leren:

 

Gematigde 001 schema.jpg

 

Voor ons voorbeeld hier ben ik natuurlijk een beetje teleurgesteld want onze combinatie slaagt er deze maal niet in om het rendement te verhogen ( we verliezen 0,06 % ) maar voor al diegenen die van dit voorbeeld iets trachten op te steken ben ik wel blij ( ? )

Niettegenstaande onze portefeuille kapitaalswaarborg biedt, slaagt één fonds er deze maal in om het totale rendement naar beneden te trekken. Ten eerste het bewijs dat men nooit alle eieren in dezelfde mand mag leggen. Ten tweede dat het aan te raden is om – zoals ik al een aantal maal verdedigd heb – uw centen te spreiden over meer dan 5 fondsen. Ik adviseer altijd een tiental. Bovendien raad ik altijd aan om ervoor te zorgen dat één fonds nooit kan groeien tot meer dan 15 % van uw portefeuille. Als dat gebeurt, dan bouw ik in mijn eigen portefeuille zo’n fonds gedeeltelijk af. Het zijn namelijk vooral de meest volatiele fondsen die er snel in slagen om een groot deel van het geheel in te nemen. Bij de volgende beursdaling wordt de kans op een gevoelig verlies dan te groot.

Het fonds dat zorgt voor dit effect is Blackrock World Gold met een verlies op een halve maand van  - 7,25%.  Een fonds waarvan ik weet dat nogal wat beleggers het ook in portefeuille hebben en dat de laatste maanden al verschillende malen de vermelding kreeg: erg volatiel.  Geen slecht fonds maar een fonds dat je zeker in de gaten moet houden en moet opvolgen. Zeker doen !

De 4 andere fondsen genereren allemaal ruim meer dan 1 %, zodat ik zelfs verschillende stoplossdrempels moet verhogen, maar kunnen zelfs daarmee samen niet op tegen dat grote verlies van dat ene goudfonds. Ik had moeilijk een beter voorbeeld kunnen vinden om het belang van diversificatie aan te tonen. Als we dus iets bijgeleerd hebben, dan is dat weeral mooi meegenomen !

De laatste dagen zijn de beurzen weer aan ’t stijgen zodat ik weer uitkijk naar de volgende evaluatie op 1 april. Op dat moment worden ook weer alle cijfers upgedated en verschijnt er zelfs weer een nieuwe selectie ( zowel voor de beginners als voor de gevorderden ).

Ik kijk ernaar uit. Jij ook ?

Tot dan, Al Fonds.

 

13:00 Gepost door Alfonds in 6.1. Gematigde portefeuille | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.