26-03-12

De volatiele zet een stapje terug:

volatiele 001  afdruk.jpg

 

Ten opzichte van het begin van deze maand heeft onze “volatiele” portefeuille een stapje moeten terugzetten. Terwijl we stilaan evolueerden naar 5 % per jaar, gaan we nu precies terug naar zo’n 4 % per jaar.  Voor ons verder van ons doel af. Voor vele spaarders en beleggers eigenlijk een rendement om naar uit te kijken. Regelmatig krijg ik opmerkingen dat 4 % eerder een pover resultaat is: deze mensen hebben echter meestal over ’t hoofd gezien dat deze combinatie een totale kapitaalswaarborg heeft. Als er maar 25 % van de som in fondsen mag belegd worden, dan is 5 % op jaarbasis echt een rendement om trots op te zijn. We trachten dat streefdoel dan ook te halen.

Wie zijn er dan die grote “verliezers” ?  Zoals in de Gematigde portefeuille natuurlijk ook hier het fonds World Gold van Blackrock met meer dan 7 %. Ook World Mining van hetzelfde fondsenhuis laat ons danig in de steek en verliest bijna 5 %. Misschien zitten we wel teveel in dezelfde richting of grondstof met deze beide fondsen. Ook raad ik iedereen aan om minstens 10 fondsen in een portefeuille op te nemen: 5 zoals hier is echt veel te weinig.

Het fonds Templeton Asian Growth laat 0,19 vallen tegenover begin maart.

Dan is er nog een fonds dat terplaatse trappelt: Schroders Greater China: geen plus en geen min.

Het enige fonds dat een meerwaarde boekt, moeten we natuurlijk ook vermelden: Threadneedle European Smaller Cies met + 1,46 %. Dat enige fonds kan de balans echter niet alleen omhoog houden.

Ondertussen zien we aan de fondsenindexen dat het weer erg nerveus wordt op de beursvloeren. Tot vandaag ging het eerder naar beneden. Omdat Bernanke heeft gezegd dat hij aan de nulrente vasthoudt, lijkt de stemming vandaag weer positief te kleuren.

Hoe de stand gaat zijn op 1 april is vandaag nog moeilijk te zeggen. Wij laten ons echter niet opjagen en evalueren onze portefeuille maar eens om de 14 dagen: met fondsen moet dat zeker kunnen.

We kijken dan ook uit naar begin volgende week.

Tot dan, Al Fonds.

 

 

 

 

 

21:06 Gepost door Alfonds in 6.2. Volatiele portefeuille | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.