29-03-12

De Gedurfde zet stapje terug

 

Gedurfde.jpg

 

Door de nervositeit op de beurs werd de stijgende tendens afgebroken en dat merken we natuurlijk ook in een portefeuille die volledig uit fondsen bestaat. Diegenen die een minder volatiele combinatie wensen kunnen dat bewerkstelligen door ofwel een kapitaalsbuffer in te voegen met vastrentende producten of enkel minder-volatiele fondsen uit te kiezen. Vanaf volgende maand ga ik de volatiele fondsen duidelijk aanduiden zodat ook dat gemakkelijk wordt.

De meerwaarde van onze Gedurfde zakt naar 7,92 % wat overeenstemt met een jaarlijks rendement van 3,80 %. Geen resultaat om alle media te halen, maar op zich ook niet zo slecht voor een portefeuille die amper 2 jaar bestaat. Voor een fondsenbelegging dien je toch een beleggingshorizon van minstens 3 jaar als noodzakelijk te beschouwen.

Gaan we nakijken wie er allemaal verantwoordelijk is voor die teruggang, dan komen we uit bij Global Indian van HSBC ( - 5,64 % ) dat na de steile opgang bij de vorige evaluatie nu gas dient terug te nemen. We hadden al gezegd dat World Gold van Blackrock zich erg volatiel gedraagt en dat fonds verliest deze maal – 4,97 %. World Mining heeft waarschijnlijk ook wat goudkoorts en laat – 2,60 % liggen.

Gaan we kijken naar de fondsen die voor tegengas zorgen, dan valt zeker Real Estate Security van Petercam op dat een winst optekent van 6,37 %. Drie andere voegen er elk iets meer dan 1 % bij: Latin America van Templeton, New Energy van Blackrock en Greater China van Schroders.

Als conclusie: nogmaals een duidelijk bewijs dat diversificatie loont. Geen drie of vier fondsen maar zeker een absoluut minimum van zo’n tien fondsen die natuurlijk ook mekaar niet allemaal mogen overlappen. Diegenen die deze evaluaties al een tijdje gevolgd hebben, zullen ook gezien hebben dat vele wijzigingen ( aaankopen en verkopen ) echt niet nodig zijn ( als je maar een goede selectie gemaakt heb bij aanvang ).

Als ik zo naar de fondsenindexen kijk, dan is de nervositeit zeker nog niet verdwenen. Dat wordt dus weer spannend uitkijken naar begin april.

Tot dan, Al Fonds.

 

11:03 Gepost door Alfonds in 6.3. Gedurfde portefeuille | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.